MIDI, WAV, Realaudio & MP3
Ada sesiapa yang nak cuba meng'encode' lagu
16-31 Disember 2002

Hazami - Sonata Musim Salju

Pertama(Prakata): Raya sebenar telahpun berakhir. Yang tinggal cuma saki baki suasana yang menjadi tradisi 'baru' di Kuala Lumpur dan kawasan metropolitan yang sama dengannya.

Tak banyak peristiwa baru yang berlaku selain dari ulasan terhadap perkara yang hampir sama yang berlaku dalam tahun-tahun terdahulu. Tentulah dengan sedikit perubahan.

Tak ketinggalan dengan nama baru yang menjadi sebutan iaitu "Mak Su Timah" dan dialog "Sekejap lagi baiklah/baliklah tu..." yang menjadi ikutan. Saya harap anda tidak tertinggal dari mengikutinya. Iklan Tenaga tu walaupun menarik tapi malangnya dah basi.

Dipendekkan cerita, tajuk utama yang ingin saya ceritakan pada minggu ini ialah kaedah atau cara-cara meng'encode' lagu secara mudah dengan kos yang rendah. Namun saya belum menemui perisian percuma yang boleh encode dari CD atau MP3 kepada Realaudio. Kalau ada sesiapa yang tahu diharap dapat membantu.

Artikel ini disiarkan bukan untuk menggalakkan anda membuat lagu cetak rompak tetapi sebagai pengetahuan kepada peminat muzik yang masih tertanya-tanya bagaimana bahan-bahan muzik di internet disediakan.

To know more about MIDI, sila lawat laman web Arbanji yang banyak menyediakan lagu-lagu ber'format' MIDI. Format WAV (WAVE Files) selalunya menjadi perantara semasa kerja-kerja merakam bunyi audio, meng'encode' dan membuat conversion untuk mendapatkan mutu/kualiti/frequensi yang sesuai. Sesetengah Pemain MP3 (bukan komputer) hanya dapat memainkan lagu-lagu MP3 pada frekuensi tertentu. Frequensi yang paling sesuai (yang saya gemari) ialah 44,100 MHz 16 bit Stereo. Ia akan menghasilkan lagu MP3 bersaiz sekitar 4 MB bergantung kepada panjang sesebuah lagu. Format Windows Media Files (WMP, WMA, ASF) tidak akan diberi perhatian. Anda jangan pula keliru perbezaan antara RealMedia Files (RA & RM) dengan RAM Meta File (RAM). RAM Meta Files adalah satu text files (TXT) yang mempunyai 'http link' kepada RealMedia Files. Format RAM selalu digunakan dalam sesebuah laman web di internet untuk mengelakkan kita download lagu format RealMedia. Walaubagaimanapun, dengan teknik tertentu kita masih boleh memuat turun lagu RealMedia walaupun sesebuah website menggunakan Format RAM sahaja.

Untuk melaksanakan kerja-kerja meng'encode' ini dengan berkesan, anda perlulah menggunakan PC yang berkuasa tinggi seperti Pentium 4 1.9 GHz ke atas. Namun PC yang berkuasa rendah pun masih boleh digunakan. Di samping itu PC anda hendaklah mempunyai 'CD burner' atau 'CD writer' yang berkelajuan menulis sehingga 24X. Untuk tujuan tertentu yang akan saya sebutkan nanti, kelajuan menulis 12X sudah memadai. Anda juga sebaiknya mempunyai ruang Harddisk yang cukup besar (macam 40GB ke?).

PC anda tentulah dari jenis multimedia dengan CD ROM 48X ke atas. Kalau anda ada mikrofon lagi bagus sebab anda boleh merakamkan suara anda dan menukarnya kepada MP3 setelah siap di'encode'.

Kalau anda ingin merakamkan kaset-kaset lama anda dan menukarnya kepada CD Audio atau MP3, anda perlulah ada Casette Player yang 'line out'nya disambungkan kepada 'line in' pada PC anda. Pastikan kabel stereo 'left & right' yang betul dipasang.

Tetapi kalau anda ingin merakam terus dari Radio (FM Stereo), saya mencadangkan anda mendapatkan kad yang sesuai berharga sekitar RM250.00 di Plaza Low Yatt. Video Capture Card ini boleh merakam siaran Radio FM, Siaran TV atau rakaman dari pemain CD/VCD/DVD, Video Cam, Pemain VHS dan Astro DTS. Agaknya inilah cara mudah mereka merakam VCD cetak rompak yang berlambak di merata tempat. Cukup murah untuk menonton TV dan mendengar Radio di komputer anda. Cuba pastikan 'line out' Video Capture Card anda adalah dari jenis yang boleh disambung terus kepada 'line in' Audio Card komputer anda atau mempunyai 'internal connection' kepada System Audio komputer anda.

Namun secara keseluruhannya, proses meng'encode' adalah menggunakan perisian-perisian dengan fungsi yang tertentu.

Mari kita mulakan.

Senarai perisian yang perlu ada dan fungsinya adalah seperti berikut.

Perisian & Perkakasan Encoder/Decoder

Ulead Video Studio 6
Website
Function
Video Recording & Editing (etc)
CDCOPY v4.951
Website
Function
Convert CD Audio to WAV / Convert WAV to MP3
Decompress MP3 to WAV (etc)
XingMPEG Encoder v2.20
Website
Function
Encode/Convert WAV to MP3 (etc.)
RealOne Player
Website
Function
Burn RealAudio/MP3 into Audio CD at Maximum 12X
CDWriter Speed (etc)
Roxio Easy CD Creater V5.1
Website
Function
Burn WAV/MP3 into Audio CD at any CDWriter Speed (etc)
Microsoft Windows 98SE Sound Recorder
Website
Function
Change WAV File Frequency/Mono/Stereo
& Record Voice/Line In Audio (etc)

Ok. Cukuplah setakat ini dulu. Anda boleh cuba dapatkan atau muatturun perisian berkenaan dan mula mencuba menggunakan fungsi-fungsi percuma perisian berkenaan. Saya selalunya menggunakan perisian-perisian berkenaan 'in combination' untuk mendapatkan kesan yang terbaik. Misalnya saya lebih suka membuat 'conversion' WAV kepada MP3 menggunakan XingMPEG Encoder, Conversion Audio CD kepada MP3 menggunakan CDCOPY, menukar frequency WAV file menggunakan Windows Sound Recorder, 'burning' MP3 kepada Audio CD menggunakan ROXIO Easy CD Creater dan 'burning' Realaudio kepada Audio CD menggunakan RealOne Player.

...bersambung...

Gambar Hazami menjadi penutup tirai artikel mingguan tahun 2002. Lagu Sonata Musim Salju menjadi salah satu lagu yang mendapat perhatian dan diminati ramai walaupun ia hanyalah satu lagu saduran. Sama juga dengan satu lagi lagu lama yang pernah top satu masa dulu dan kembali top apabila dinyanyikan semula oleh KRU dengan tajuk berbeza sedikit iaitu Perpisahan Terasing.

Artikel berikut saya tambahkan kemudian untuk pengetahuan am mengenai kewujudan buku rekod mengenai artis antarabangsa dan lagu.

Guinness British Hit Singles Book
Thursday, December 26, 2002

Kylie Minogue - An All-Time Classic

Pop princess Kylie Minogue has shot past stars such as Whitney Houston and Prince to claim a place as one of the most popular chart stars of all time.

The Aussie star's string of hits in 2002 has seen her make a colossal leap in the list, based on weeks spent in the charts.

Her 2002 hits include Come Into My World and In Your Eyes.

She moves up from 40th to 25th position in the list compiled for the Guinness British Hit Singles book.

Classic artists

The upper reaches of the list barely change each year as they are dominated by classic artists.

Decades of hits from the past stayed in the charts for months.

But Kylie has clocked up more than 40 weeks in the top 75 this year to push her up the league.

The list is topped as ever by Elvis Presley with 1,185 weeks on the chart.

The King

And 25 years after his death, The King furthered his lead with summer hit A Little Less Conversation, giving him an extra 12 weeks.

His nearest rival, Sir Cliff Richard, would have to spend another 30 weeks on the chart to close the gap.

The only change in the entire top 20 in the past year has been Status Quo leapfrogging Stevie Wonder, switching from 14 to 13.

Oasis have been big climbers, rising from 29 to 21 through hits such as The Hindu Times in 2002.

Robbie Williams

Robbie Williams is at 66, up nine places from the previous year.

New Order are the only new entry in the entire Top 100 acts of all time, going in at 98, 21 years after they scored their first hit.

They squeezed Neil Sedaka out of the list.

Diharap akan ada buku rekod yang sama dalam negara kita satu hari nanti.

Kedua(Pengendali): Pada minggu ini juga saya telah membuka satu lagi akaun 'counter' iaitu di Nedstat. Dengan hanya satu akaun kita akan dapat mengadakan lebih dari satu counter. Saya akan 'reset' counter tersebut pada 1 Januari 2003 bagi memberi gambaran yang lebih tepat statistik tahunan kunjungan ke Koleksi ini. Pada masa ini saya telah meletakkan 2 jenis 'counter' yang berbeza di setiap laman-laman index.html dan LirikLagu.html dalam Koleksi Lirik Lagu Melayu ini.

Disebabkan gangguan semasa mencapai laman ini, saya telah pindahkan lagu Latar MIDI 'With Love' dari laman LirikLagu.html ke laman index.html. Ini akan dapat membantu mempercepatkan 'loading' pada laman-laman berkenaan.

Mood hari raya terus menguasai aktiviti berkaitan Koleksi ini. Kemaskini hanya dapat dibuat sedikit sahaja. Tetapi lebih baik ada daripada tiada kan.

Minggu lepas tiada artikel Mingguan Koleksi ini disebabkan cuti hari raya. Saya rasa hampir kesemua umat Islam mengambil kesempatan bercuti sempena perayaan tersebut. Saya sendiri telah menyambung cuti mengemakini Koleksi ini sehingga ke minggu ini.

Yang paling menghampakan sepanjang bulan lepas ialah kegagalan saya untuk menyambung semula Novel Maya yang telah lama tertangguh. Nampaknya kisah dari novel tersebut akan terus kekal setakat itu sahaja. Saya berharap akan mempunyai lebih banyak masa yang terluang untuk tujuan tersebut pada tahun hadapan.

Berikut adalah Statistik Harian Mingguan Koleksi ini yang diterima dari TheCounter.com untuk tempoh seminggu.

Weekly Statistics For Previous Week

Mingguan Koleksi IMNOGMAN v.2, had a total of 326 & 153 visitors last week.

Visitors for last week divided per weekday:

2002-11-27: 58
2002-11-28: 49
2002-11-29: 58
2002-11-30: 42
2002-12-01: 33
2002-12-02: 45
2002-12-03: 41

2002-12-04: 36
2002-12-05: 27
2002-12-06: 9
2002-12-07: 13
2002-12-08: 15
2002-12-09: 21
2002-12-10: 32


Ketiga(Promosi): Berdasarkan kepada artikel-artikel yang terdapat dalam keluaran pada minggu ini, di bawah ini disenaraikan laman web berkaitan yang boleh anda kunjungi.

  • Nedstat UK
  • XingMPEG Player & Encoder

    Keempat(Personaliti): Berikut ini pula merupakan satu artikel yang anda patut baca dan tahu serta membuat sesuatu terhadap antivirus komputer anda.

    Klez Worm & warning on fake email greeting cards
    By: L. Nin - Thursday, 19 Dec, 2002

    The Klez worm has survived via a number of mechanisms, including the confusing way in which it is transmitted. According to the advised by McAfee, because W32/Klez.h@mm spoofs the "from" field of an email message, the infected email will appear to come from someone OTHER than the person who originated the infected email. This makes it very difficult to tell which PC contains the infection and to clean it.

    McAfee give the example as follow:

    Sharon's PC becomes infected with Klez. Sharon has Bob, Barry, Rob, Mark, Lynn and Jenny in her address book. Klez mails itself to all these people, BUT, the worm puts Bob's email address in the "from" field, making it appear to come from him.

    “Klez can automatically execute itself even if you don't open the attachment. It takes advantage of a security vulnerability (Incorrect MIME Header Can Cause IE to Execute Email Attachment) in Internet Explorer versions 5.01 or 5.5,” said McAfee.

    McAfee said that unless users have set up strong password protection between shared files, drives or folders, Klez is able to spread across the network. In addition, McAfee said, Klez will mail itself to everyone in your Windows address book as well as any other email address found elsewhere on your hard drive.

    Klez is intelligent enough, in which it attempts to unload many anti-virus programs from memory, making detection problematic. It also will prevent many anti-virus programs from loading correctly.

    In addition to emailing itself to other systems, McAfee warned, this worm also attempts to send a copy of a document, randomly selected, from user’s hard drive. This could result in sensitive material being distributed to unintended recipients.

    In order to prevent this worm, McAfee has issued guidelines. The first one is, “Always double-check the validity of any file attachment sent to you via email and don't open attachments that you are not certain you can trust. Some victims even received an email offering a free immunity tool for the Klez worm. This fake tool actually contained the worm.”

    The second one is it's important to keep up with the patches offered by Microsoft. Take all Security Notices seriously and download the recommended updates. And finally update anti-virus software. “The W32/Klez.h@mm worm was discovered in April 2002. Therefore, if you have updated your anti-virus software since April, you should have no problem detecting and preventing this virus, even if you don't have the security patch. Please ensure you choose to update your anti-virus software when you are prompted to do so,” advised McAfee.

    However, McAfee said that if user’s machine was infected before users downloaded the update, any anti-virus software might not clean the virus correctly. So, make sure users follow removal instructions completely in order to delete this worm from PC.

    McAfee also issued a virus watch on fake email greeting cards. “Although most e-cards are from legitimate sources, the holidays create a prime opportunity for those seeking to do harm or take advantage of our festive spirit. This is the time of year to be especially aware of fraudulent, and potentially damaging, e-greeting cards.”

    The recent Friends Greeting Applications (I, II & III) are prime examples of this type of threat. Get complete details in the McAfee Virus Information Library (http://vil.mcafee.com/dispVirus.asp?virus_k=99760).

    McAfee (www.mcafee.com) issued a note on how to avoid this attempt. “First, you should remember that e-cards can contain viruses, and therefore, unless you know they are from a safe source, they need to be deleted immediately and without downloading.”

    A business unit of Network Associates, Inc, McAfee advised users to look at who sent the e-card and determines if this is a normal type of correspondence from that person. “Then look at the source of the e-card (the company delivering the card). If they are a known, reputable source (and a quick search on the Internet will tell you who's who), then it's more than likely safe to open the card.”

    The following websites should be blocked, as advised by McAfee:

    www.friendgreetings.com
    www.friendgreetings.net
    www.friend-greetings.com
    www.friend-greetings.net
    www.friend-greeting.com
    www.friend-cards.net
    www.friend-cards.com
    www.friend-card.com
    www.cool-downloads.net
    www.cool-downloads.com
    www.laugh-mail.com
    www.laugh-mail.net

    Kelima(Penutup): Sebagai penutup, saya akan siarkan satu lagi artikel berkaitan virus yang sama. Mungkin anda tertanya kenapa. Alasannya mudah sahaja, virus ini masih lagi menyerang mailbox saya disebabkan ramai dikalangan anda semua yang tidak mempunyai antivirus yang terkini. Walaupun ia tidak merosakkan komputer saya secara langsung, tetapi ia telah menghabiskan banyak masa saya untuk membersihkan mailbox dan men'delete' email yang ada virus tersebut. Tambah buruk lagi, ia kerap menyebabkan mailbox saya penuh dan tidak dapat menerima sebarang email baru.

    Klez Makes It To The Top of The Charts
    By Andy McCue [26-12-2002]

    Mass-mailer accounted for almost one in four infections this year

    Stubborn mass-mailing worm Klez has officially been named as the number one virus of the year. Discovered in April, Klez deletes files on local and network drives and overwrites other files with random data, making them impossible to restore.

    Antivirus firms confirmed that Klez topped the charts for the year. Sophos said that it accounted for almost one in every four infections, and McAfee said that it was easily responsible for the highest number of infected files.

    But for home PC users threats will come from online file sharing services such as Kazaa, which can lead to people downloading 'Trojan horse' files that give hackers remote access to their PC.

    "The emergence of broadband this year has led to increased file-sharing and that increases the number of viruses shared," said Jack Clark, product marketing manager at McAfee.

    Graham Cluley, senior technology consultant at Sophos, urged PC users to be wary of suspicious email attachments.

    "Viruses aren't going away," he said. "Take some responsibility for the data on your home computer. If you're not expecting an email from someone don't double click on it to see if it is dangerous or not."

    Clark explained that users should take time to research the subject of security and educate themselves about the threats.

    Virus attacks on mobile phones and personal digital assistants (PDAs) are not expected to materialise next year, according to the experts.

    McAfee indicated that the market for these devices is not yet large enough to be attractive to attention-seeking virus authors, while Sophos pointed out that it had not come across a PDA virus since one written for Palm Pilots three years ago.

    Akhir kata, selamat menyambut kehadiran tahun 2003.

    Jumpa lagi...

    Ke Halaman Utama

    Copyright © 2002 Imnogman(TM) (ZZZ Reversed Tech, Inc.)